onsdag 21 december 2011

Styrräntan sänks - bankerna jublar!

Det som kunde vara en julklapp för alla som sitter med dryga lån blev det inte. Riksbanken sänker styrräntan med 0,25%. Var hamnar dessa pengar? Rimligen kunde man tro att bankerna då sänker sin utlåningsränta mot sina privatkunder men icke. Bankerna har det svårt får vi veta. det är så mycket annat som styr vad räntan blir sägs det. Och sedan har ju de stackars bankerna dessutom varit tvungna att följa nya kapitaltäckningskrav, det vill säga att de ska vara goda för det de lånar ut. Nja, inte riktigt, bara till 12% egentligen.
Bankerna slingrar sig och vi alla inser nog att dessa 0,25% som ju är ofantligt mycket pengar hamnar någon annanstans. Har vi sett sänkta bonusar och löner för de som leder bankerna? Nej.
Nog är det hög tid att fundera över vårt banksystem? Många av oss sitter fast med stora bolån, själv äger jag mitt hus till ungefär 20%, resten äger SEB. Det känns inte bra, särskilt när de berikar sig på min bekostnad. Visst ska banken tjäna pengar på sina tjänster, men det måste vara rimligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar